Airconditioningairco

Dat er onderhoud nodig is aan een airconditioning systeem in een auto is vaak onbekend, een airconditioning systeem verliest elk jaar ongeveer 10 procent van zijn vulling, dit gaat via bijvoorbeeld de aandrijfas van de compressor, maar ook via verbindingen van het systeem, dit komt omdat het gebruikte gas ( r134a ) hele kleine moleculen heeft die gemakkelijker weglekken dan bijvoorbeeld bij het gas wat vroeger gebruikt werd ( r12 ).

 

Neem contact met ons op voor meer informatie


Wat is het gevolg van te weinig vulling.verdamper thumb

Uw airco gaat minder goed functioneren, de lucht die uit de roosters komt zal minder koud zijn, dit zijn de eerste tekenen van een te lage vulling, als de vullingsgraad echt te lag word kan het systeem helemaal uitvallen, bij sommige systemen merkt u dit enkel aan het niet koud worden van het interieur, bij andere auto's kunt u een foutmelding krijgen dit gebeurt meestal bij de jongere modellen.

 

Kan ik door rijden met een te leeg airco systeem?

Dit ligt geheel aan hoe dat het airco systeem is uitgevoerd.

Airco systeem met druk sensoren.

Deze airco systemen schakelen de airco geheel uit als de druk te laag of te hoog wordt, hierdoor kan de airco compressor niet meer draaien, dit beschermt de compressor omdat er bij te weinig vulling ook te weinig olie door het systeem gepompt word waardoor de compressor kapot kan gaan.

Airco systeen zonder lage druk sensoren.

Deze systemen kan men gewoon aanzetten waardoor de kans dat de compressor kapot gaat door een te kort aan smering toeneemt.

Airco systemen zonder magneet koppeling.

Bij modernere auto's wordt vaak een regelbare compressor gebruikt in plaats van een magneet koppeling, deze systemen kunnen door een te lage druk wel worden uitgeschakeld, maar de compressor zelf kan niet worden uitgeschakeld en blijft dus doordraaien, met alle gevolgen van dien, deze systemen geven meestal wel een storings melding. krijgt u een storings melding laat dan u airco systeem zo spoedig mogelijk controleren om gevolg schade te voorkomen.

 

Hoe vaak moet het airco systeem worden gecontroleerd.interieurfilter thumb

Dat is zonder het merk en model van de auto te kennen moeilijk te zeggen, de inhoud van de airco systemen van de nieuwere auto's wordt steeds kleiner, dan is een controle van het airco systeem wat vaker gewenst, over het algemeen wordt een interval van tussen de 2 en 3 jaar aangehoud.

Wat houdt een airco onderhouds beurt in.

De werking wordt gecontroleerd.

- Is de koeling voldoende.
- Komt er voldoende lucht uit de roosters.
- Zijn de drukken in het systeem in orde.

Het gas wat nog in het systeem zit wordt uit het systeem gehaald.

Het systeem wordt gevacuumeerd en er wordt gecontroleerd of het vacuüm voldoende lang kan worden vastgehouden.

Het systeem wordt weer opnieuw gevuld met de juiste hoeveelheid gas, hierbij wordt ook de olie die door het leeghalen van het systeem meegekomen is met het gas bijgevuld, in deze olie zit een traceer vloeistof zodat bij eventuele toekomstige lekkages deze makkelijker kunnen worden opgespoord.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie