Grote beurtgroot

Een grote beurt is een belangrijk deel van het onderhoud van uw auto, regelmatig het correcte onderhoud uit laten voeren kan ernstige schades voorkomen. Vaak wordt gedacht dat een APK voldoende is om te bepalen hoe de staat van een onderdeel is, dit is echter een grote misvatting. Een APK is een moment opname waar alleen naar de staat van de onderdelen word gekeken en of die aan minimale eisen voldoen.


De APK is bij ons gratis bij een Grote Beurt.
 

Remblokken die voor 95% zijn versleten zullen worden goedgekeurd als de rem voldoende remkracht heeft, dat ze over 4 weken helemaal versleten zijn zal voor de APK geen afkeur zijn, voor het veilig en goed kunnen remmen is het echter wel van belang.

Een band met 1.6 mm profiel is voor de APK een advies punt maar geen afkeur, het rijden met zo een band is in een flinke regenbui echter niet veilig.

Schokbrekers worden tijdens de APK niet afgekeurd als ze slecht functioneren, deze worden alleen afgekeurd als ze lekkage sporen vertonen.

Dit zijn zo maar een aantal voorbeelden van slijtage onderdelen die bij een grote beurt wel goed bekeken worden, wij kunnen u dan een goed advies geven over de mogelijkheden van een reparatie en over de gevolgen als er niet gerepareerd wordt.
 

Neem contact met ons op voor meer informatie


Wanneer een grote beurt.

Alle fabrikanten werken met onderhouds intervallen, deze zou u gewoon aan kunnen houden maar als u maar weinig kilometers rijdt kan het zijn dat er maar 1 keer in de 3 a 4 jaar goed naar de auto word gekeken, het is veel verstandiger te kijken wat u met de auto doet, gaat u op vakantie of gaat u een lange rit maken met de auto dan is het zeker niet onverstandig om buiten de onderhouds intervallen wat vaker naar u auto te laten kijken.

 

Wat wordt er vervangen bij een grote beurt.

Dat is tegenwoordig moeilijk te bepalen, als u uw auto bij ons in onderhoud heeft kan aan de hand van de onderhouds historie bekeken worden wat er wel en niet moet worden vervangen, het is tegenwoordig niet altijd mogelijk om alle onderdelen altijd te vervangen. Komt u voor het eerst bij ons of heeft uw een andere auto dan is het verstandig om de eerste keer eens goed naar alle onderdelen te kijken en vandaar te bepalen wat er wel en wat er niet nodig is.

 

Wat is een standaard grote beurt.

Wij gaan voor een prijsopgave uit van een standaard grote beurt, dit is voor een auto met een benzine motor anders als een diesel motor:

Benzine motor
LPG Installatie:

Olie
Oliefilter
Luchtfilter
Bougies

Diesel motor:

Olie
Oliefilter
Luchtfilter
Brandstoffilter

Eventuele extra onderdelen:

Interieurfilter
Brandstoffilter

Eventuele extra onderdelen:

Interieurfilter
Gloeibougies


Als er onderhoudsboekjes bij de auto zijn en de onderhouds historie is bekend kan men hier van afwijken, een brandstoffilter bij een diesel hoeft bijvoorbeeld niet altijd te worden en kan overgeslagen worden als uit het onderhoudsboekje blijkt dat deze de vorige al is vervangen.

Natuurlijk wordt er bij een grote beurt ook naar andere dingen gekeken als alleen de boven genoemde zaken.
 

Een grote beurt omvat buiten defilters/onderdelen minimaal het volgende:

Controle van:

Wielophanging
Banden
Aandrijving
Verlichting
Gordels en andere veiligheids systemen
Roestplekken
Remslangen
Aandrijf riemen
lekkages
Wiellagers
Uitlaat
Ruitenwissers

Schoonmaken/Smeren en controleren van:

Remblokken/Remklauwen
Remschoenen en handrem mechanisme

Controleren en bijvullen van:

Koelvloeistof
Ruitenwisservloeistof
Remolie
Stuurbekrachtigingsolie


Reset van de Service melding

 

Neem contact met ons op voor meer informatie


Enkele voorbeelden van achterstallig onderhoud
 

bougie thumbBougies

Bougies hoeven niet elke grote beurt te worden vervangen, als men ze echter te lang laat zitten zoals op deze foto dan krijg de motor problemen met de ontsteking, de motor zal onregelmatiger draaien en meer brandstof gebruiken, bij moderne motoren gaat er dan uiteindelijk ook een storingslampje branden, in extreme gevallen kan de motor zoveel schade oplopen dat deze niet meer repareerbaar is. Als de bougies heel erg lang blijven zitten kan de demontage ook problematisch worden.
 

luchtfilter thumbLuchtfilter

Een verstopt luchtfilter kan leiden tot verhoogt olie gebruik en verminderde prestaties, een hoog olie verbruik kan ook leiden tot schade aan de katalysator en de motor kan sterk vervuild raken.


 

oliefilter thumbOliefilter

Dit is een voorbeeld van een olie filter dat zo lang is blijven zitten dat hij doorgeroest is, hierdoor loopt de motorolie uit de motor en dat heeft weer tot gevolgd dat de motor onherstelbare schade kan oplopen. Een filter wat lang blijft zitten raakt ook verstopt, meestal zit er een by-pass klep in het filter maar dan wordt de olie niet meer gefilterd en zullen slijtagedelen door de motor worden gepompt